Oncologie

Oncologie

Fysiek Herstel
NATUURGENEESKUNDIGE THERAPIE

DIANA

Diana biedt een speciaal programma aan voor vrouwen die – zo goed mogelijk – willen herstellen van een mammacarcinoom. Hierbij gaat het om een oefentherapie / massagetherapie gericht op het bevorderen van lichamelijk herstel. Alsook het stimuleren van het mentale herstel. Door gerichte oefeningen en massages wordt het genezingsproces bevorderd. De behandelingen in door Diana aangeboden natuurgeneeskundige therapie dragen een holistisch karakter. Namelijk gericht op 5 principes van de natuurgeneeskundige therapie:

  • verbeteren van de energiestroom
  • prikkeloverdracht door het ontspannen van de spieren en een betere doorbloeding
  • drainage door het stimuleren van de doorbloeding of het lymfsysteem
  • mentale voeding (coaching) voor verandering van beweegpatronen
  • verbeteren van de psyche door ontspanning

Maak een afspraak bij Sterk & Soepel voor natuurgeneeskundige therapie in Utrecht.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de massagebehandelingen.

Oefentherapeutische Massage: beter herstellen na een oncologische behandeling tegen borstkanker

DIANA

Het is misschien wel één van de meest ingrijpende gebeurtenissen voor lichaam en geest: de behandeling van een oncologische aandoening. Nadat de diagnose ‘kanker’ is gesteld, wordt de behandeling gestart. Denk hierbij aan een operatie, bestraling en/of chemotherapie.

Gedurende het traject wordt er heel veel gevergd van zowel je lijf als mentale gesteldheid. Zodra de behandeling is afgerond, kan het hersteltraject worden ingezet.

Zowel mentaal als fysiek kan het echter een flinke tijd duren voordat je hersteld bent. Het lichaam heeft immers een zware klap gekregen door zowel de tumor als de therapie.

Vaak gaat dit hersteltraject gepaard met uitdagingen op het gebied van conditie, seksualiteit, vertrouwen in het lichaam, bewegen, ontspanning, vermoeidheid en andere gebieden.

Wat je verder kunt verwachten

Je lichaam heeft een flinke klap gehad en is hierdoor behoorlijk ontregeld. Denk hierbij aan verzwakte spieren, stijve ledematen en systemen die uit balans zijn.

Tijdens onze sessies gaat Diana samen met je aan de slag om deze problemen één voor één aan te pakken. Zo kan bijvoorbeeld massagetherapie worden ingezet om stijve en pijnlijke spieren soepeler te maken, waardoor je beter kunt bewegen.

Naast massages (gericht op soepeler spieren) kan ook bindweefselmassage of oedeemmassage worden aangeboden. Bij bindweefselmassage wordt het diepere weefsel gestimuleerd. Dit bevordert het natuurlijke herstelproces. Deze massage is effectief tegen keloïdvorming en bevordert het herstel van het litteken.

Deze (oppervlakkige) massage, gericht op oedeemtherapie, stimuleert het lymfesysteem waardoor vocht wordt afgedreven.
Naast de massages, biedt Diana ook oncologische oefentherapie aan. Deze oefentherapie is gericht op het hervatten van je dagelijkse activiteiten en het herkrijgen van je oorspronkelijke conditie én mogelijkheden.

Tevens bestaat de mogelijkheid om vervolgens in alle rust zelfstandig in onze oefenruimte je oefeningen te doen.

Herstel na oncologische behandeling

Sterk & Soepel: méér dan alleen lichamelijk herstel!

Diana’s zorg betreft niet alleen het lichamelijke aspect. Het mentale deel is minstens even belangrijk.
We zien dat veel vrouwen het vertrouwen in hun lichaam en in zichzelf (deels) kwijt zijn geraakt door de ingrijpende periode die achter hen ligt. Door actief met je lichaam aan de gang te gaan, leer je je lichaam opnieuw kennen. En vertrouwen.

Wellicht moet je wennen aan blijvende veranderingen. En dient er een modus worden gevonden om hiermee om te gaan. Onze ervaring is dat heel veel vrouwen hierin vastlopen als ze dit zelfstandig doen. De praktijk wijst uit dat met onze trajecten wél stappen gemaakt kunnen worden.

Tijdens Diana’s therapie leer je je lichaam weer te vertrouwen en waarderen. Juist de combinatie van ontspanning en stimulatie (massage) en activiteit (oefeningen) zorgt voor een gezonde mix om weer in contact te komen met je lichaam.

De massage stimuleert bijvoorbeeld de parasympatische activiteit van het zenuwstelsel. Hierdoor maakt het lichaam ontspannende stoffen aan waardoor lichaam en geest tot rust komen. De massage zorgt dus voor natuurlijke afgifte van ontspannende hormonen of neurotransmitters.

Een tweede werking van de massage is het ‘weer gericht raken op het hier en nu’. Bij de massage wordt je lichaam op allerlei manieren geactiveerd en gestimuleerd. Dat maakt deze massage bij uitstek geschikt om je lichaam weer te ervaren.

Onze cliënten geven aan dat juist deze combinatie zorgt voor een beter herstel van zowel lichaam als geest.

Oefentherapie na een mammacarcinoom bij Sterk & Soepel

De therapie is er niet op gericht om kanker te genezen. Vanzelfsprekend zijn daar andere specialisten voor. Diana’s oefentherapie is wél gericht op het bevorderen van het herstel en het opnieuw ervaren van je lichaam. Ofwel: onze therapie helpt bij het weer kunnen uitvoeren van dagelijkse bezigheden.

Dit hersteltraject voor vrouwen die herstellen van een mammacarcinoom is altijd maatwerk. Want Diana stemt zorg af op jouw persoonlijke behoeften en persoonlijke situatie. Vandaar de verschillende typen massages en oefentherapie die we aanbieden.
Desgewenst kan er gebruik worden gemaakt van de oefenruimte bij Fitlunetten. Afhankelijk van de behandellocatie bestaan er verschillende mogelijkheden om met het bewegen door te kunnen gaan.

Graag komt Diana met je in contact om te onderzoeken wat ze voor je kan betekenen. Altijd met het doel om je daadwerkelijk te ondersteunen in je herstel.

Maak een afspraak

Deze behandeling kan mogelijk vergoed worden door de zorgverzekeraar. Op voorwaarde dat natuurgeneeskunde BATC gecertificeerd in het pakket aanwezig is.